Titel
Vlag
Foto

Nong Khai - Tha Bo: 28 oktober - 33 km
Een rustige fietsdag vandaag. Op ons gemak lekker genieten we van een heerlijk ontbijt en daarna snel op pad. Politiemannen stoten elkaar lachend aan als wij voorbij fietsen. Rechts van ons zien we af en toe doorkijkjes naar de Mekong Rivier. Na een paar kilometer rijden we onder de vriendschapsbrug door, die Laos en Cambodja met elkaar verbindt. De route is niet erg bijzonder, maar het guest house waar we na 33 kilometer langs rijden des te meer. We hoeven geen twee keer na te denken en betrekken direct een mooie bungalow met veranda langs een klein riviertje. Er wordt nog (een late) lunch voor ons klaargemaakt en in de tropische tuin laten we ons verwennen. Fantastisch mooie bloemen, vlinders zo groot als mijn hand in alle kleuren. 's avonds worden we verrast met een Isan menu - vier lokale gerechten worden ons voorgeschoteld door de eigenaresse van het guest house. Optimaal genieten!

Tha Bo: 29 oktober - 17,5 km
We verwachten niet dat we betere plekken dan het Ban Thai Tha Bo Guest House tegen gaan komen deze reis, dus na veel twijfelen (we zijn tenslotte op fietsvakantie!!??), besluiten we hier nog een dag te blijven. We fietsen wat rond over gravel- en betonweggetjes in de omgeving. Bezoeken een tempeltje en genieten daarna weer volop van het Guest House. Lekker lezen op de veranda en 's avonds een Thaise verrassingsmaaltijd.

Tha Bo - Pak Chom: 30 oktober - 115 km
Via gravel- en betonweggetjes rijden we langs de Mekong naar het westen. In dorpjes worden we luid begroet door de lokale bevolking. Rijstvellen liggen te drogen op bamboe-matten; we ploeteren over een zandweg heen; hebben de eerste aanvaring met een blaffende hond die ons achterna komt (en stokstijf stil blijft staan als we heel hard terug schreeuwen). De weg is heuvelachtig wat telkens weer voor verrassingen in het uitzicht zorgt. We passeren ananasvelden, papayabomen en bananenplantages. In Sangkhom is weinig te doen. Op het sportveld spelen de blote basten tegen de jongens met t-shirt; er wordt gevolleybald; en mensen zitten gewoon in de schaduw langs de kant van de weg voor zich uit te staren. Bij een soepstalletje eten we wat. Een nietszeggend Thais dorpje. Wel grappig om doorheen te lopen als buitenlander.

Pak Chom - Chiang Khan: 31 oktober - 41 km
Mijn billen werken vandaag niet mee. Is het de afstand van gisteren? De oudere fietsbroek? De hobbelige weg? Ik weet het niet, maar ben blij dat we vandaag niet zo ver hoeven te fietsen. We vertrekken vroeg en worden door schoolgaande kinderen begroet. De meisjes dragen allemaal een blauwe rok, wit bloesje met blauwe strik en zwarte schoenen. De jongens doen het met bruine kniekousen, een beige broek, witte bloes en bruine schoenen. Een politiepost met slagboom en gewapende mannen laat ons probleemloos door. Er wordt vast nog veel gesmokkeld in deze regio. In dorpjes horen we telkens kinderstemmetjes die roepen: "Falang, hello, falang". Er wordt flink gezwaaid en gelachen. Het is net regenseizoen geweest, maar delen van de rivier lijken haast droog te staan. Sam's Guest House blijkt een prima plek. Bij aankomst kunnen we zelfs nog ontbijten (want dat is er vanmorgen bij ingeschoten). Vanaf het dakterras genieten we van de bruine Mekong Rivier die rustig voorbij stroomt. Aan de overkant vangen we wat geluiden van Laos op. En in de verte de bergen...

Chian Khan - Loei: 1 november - 51 km
Aangezien we de Mekong Rivier al een paar dagen gevolgd hebben, besluiten we om vandaag landinwaarts te fietsen, naar Loei. Er is wat meer verkeer op de weg. Het asfalt is goed en de weg heuvelachtig. In de verte achter de rijsvelden zien we de bergen en we vragen ons af wat ons te wachten staat. Steeds klimmen we een tijdje, om daarna weer met 40 km/u van een afdaling te genieten. We krijgen er echt een racebaangevoel van. Het fietst echt heerlijk, dus we hebben geen spijt de Mekong achter ons gelaten te hebben. Al met al komen we boven de 300 meter uit (en lijken de bergen helemaal niet zo hoog meer). Langs de weg staan veel bomen met gele bloesem. Kortom, weer een leuke fietsdag.Disclaimer
JavaScript Menu Courtesy of Milonic.com